Een zakelijke leaseauto gebruik je voor bedrijfszaken. Duidelijk eigenlijk. Daardoor rijden jouw medewerkers met financieel voordeel naar klantgesprekken of hun volgende klus. Maar wat als zij de bedrijfsbus pakken en een tussenstop maken bij de supermarkt? Dan komt de kwijtgescholden bijtelling toch op jouw rekening terecht. We vertellen je hoe dat zit.
Beperkt aantal privékilometers
Mag je zomaar in een zakelijke auto privé rijden? Ja, dat is toegestaan. Maar daar hoort wel een belangrijke voorwaarde bij. Het aantal privékilometers per jaar is beperkt tot een maximum van 500. Onbeperkt rondrijden in de wagen wordt daarom een dure kostenpost. Worden er meer dan de 500 kilometers voor privédoeleinden gemaakt, dan betaal je bijtelling. Die wordt bepaald op basis van CO2-uitstoot. In 2020 staat het volgende vastgesteld:
- 0 gram CO2-uitstoot per kilometer: 8% bijtelling
- meer dan 0 gram CO2-uitstoot per kilometer: 22% bijtelling
Het bijtellingpercentage wordt berekend aan de hand van de cataloguswaarde van de zakelijke auto. Een wagen in een hoog segment als een Mercedes-Benz S-Klasse betekent dus dat de bijtelling hoger uitvalt dan wanneer je rijdt in een Audi A3. De extra kosten worden aanzienlijk lager wanneer het een elektrische wagen betreft: dan is het percentage nu maar 8%, in 2026 is dat daarentegen 22%. Weten of een elektrische auto iets voor jou is? Je leest het hier.
Rittenregistratie
Weer even terug naar zakelijk rijden. Jij wilt namelijk weten wanneer jouw personeel zakelijke of privékilometers maakt. Om vier logische redenen:
- Alle kilometers die in een zakelijke leasewagen worden gereden, moet je bijhouden voor de Belastingdienst.
- Betaal je geen bijtelling, dan moet je bewijzen dat er minder dan 50 privékilometers zijn gemaakt.
- De kosten voor de privékilometers wil je terugkrijgen van de medewerker.
- Je wilt op tijd ingrijpen als de grens van maximaal 500 privékilometers nadert zodat je geen bijtelling hoeft te betalen.
De bewijslast lever je met een rittenregistratie. Hiermee maak je onderscheid tussen zakelijke en privé kilometers. De datum van de rit, begin- en eindstand op de kilometerteller, het vertrek- en aankomstadres en de route die je nam: alles moet genoteerd worden. De gegevens kun je met pen en papier bijhouden, maar gelukkig zijn er rittenregistratiesystemen die het werk van je overnemen. Net als handige applicaties.
Tien auto’s, honderd werknemers
Eén zakelijke auto voor een handvol medewerkers is nog wel te coördineren. Maar heb je meer dan tien bedrijfsbussen voor honderd medewerkers, dan raak je het overzicht van wie privékilometers maakt snel kwijt. Uitgebreide softwarepakketten zijn daar de oplossing voor. De rittenregistratie start met een enkele druk op de knop. Vanaf dat moment weet het systeem wie en hoe ver diegene rondrijdt.
Het is ook mogelijk om de rittenregistratie bij de wagenparkbeheerder weg te leggen. Zij rapporteren en onderzoeken hoe het gehele wagenpark efficiënter functioneert. Zo hoef je echt nergens meer aan te denken.
Weten hoe slim wagenparkbeheer ruimte creëert voor de groei van je business? Laat je vrijblijvend adviseren door één van onze specialisten.