De meeste bedrijven hebben er wel eens mee te maken gehad: een opdrachtgever die de factuur maar niet betaald. Tegenwoordig zijn er factuurtermijnen van wel 60 tot 90 dagen terwijl jij je dienst/product al lang hebt afgerond. De verschillende soorten factoring kunnen dan een goede oplossing zijn. Een factoringbedrijf zorgt ervoor dat jij het geld van de factuur binnen 24 uur op jouw rekening hebt staan.
Soorten factoring
In Nederland wordt gebruik gemaakt van drie soorten factoring: traditionele factoring, American factoring en reverse factoring. Om een duidelijke overzicht te schetsen behandelen we apart elke factoring en bespreken we ook de voor- en nadelen van deze soorten factoring.
Traditionele factoring
Deze soort factoring bestaat in Nederland het langste. Grote bedrijven dragen hun hele debiteurenportefeuille over aan het factoring bedrijf. Er wordt een contract aangegaan met een factoring bedrijf die meestal rond de 85% van facturen voorschiet. Deze contracten worden bij traditionele factoring vaak aangegaan voor langere tijd. Gemiddeld tussen de één en drie jaar. Traditionele factoring wordt vooral gebruikt door grote (corporate) bedrijven.
Voor- en nadelen van traditionele factoring
Het grootste voordeel van deze soort factoring is de relatief lage kosten. Het nadeel van traditionele factoring is dat je niet er zomaar voor in aanmerking komt. Er zijn bepaalde eisen waar je aan moet voldoen die nogal bepalend zijn. Zo is er altijd een minimumomzet die meestal erg hoog is, zeg rond de 2,5 miljoen euro of meer. Daarnaast moet je al je facturen onderbrengen bij het factoring bedrijf om een samenwerking aan te gaan. Ook moet je bedrijf minimaal drie jaar bestaan voor deze soort factoring.
American factoring
Van alle soorten factoring is American factoring sinds 2015 de snelst groeiende alternatieve financieringsvorm van Nederland. Met American Factoring bepaal je zelf welke facturen je door het bedrijf laat uitbetalen. Het bedrijf betaald, net als bij traditionele factoring, de factuur binnen 24 uur. American factoring leent zich daarom perfect voor MKB’ers en ZZP’ers.
Voor- en nadelen van American factoring
Een voordeel van American factoring is dat je zelf kan bepalen wanneer en welke factuur je door het factoring bedrijf laat betalen. Zo kun je op een voor jou geschikt moment financiële ruimte creëren, om zo bijvoorbeeld je business verder te laten groeien. Lees hier meer over factoring als groeimiddel voor jou bedrijf. Je hebt dus met je eigen bedrijf de volledige regie in handen! American factoring is wel wat duurder dan traditionele factoring. Daarbij kan het zijn dat wanneer je een te groot risico neemt op een factuur het factoring bedrijf de factuur niet wil aannemen, maar dit is uitzonderlijk
Reverse factoring
Reverse factoring werkt iets anders dan de andere soorten factoring. Bij deze soort is het namelijk zo dat juist de klant een openstaande factuur financiert. Reverse factoring leent zich erg goed voor kleinere bedrijven die juist hele grote leveranciers hebben. Het factoring bedrijf neemt de factuur over en betaalt dit direct terug. Hierdoor kunnen lange betaaltermijnen van grote leveranciers ontweken worden.
Voor- en nadelen van reverse factoring
Wanneer een debiteur wacht met betalen, loop je als bedrijf geen risico. Bij deze soort factoring is het namelijk het factoring bedrijf dat risico loopt. Je hoeft bij wanbetaling dus nooit het geld terug te betalen aan het factoring bedrijf. Het nadeel van deze vorm is net als bij American factoring dat facturen met een groot risico geweigerd kunnen worden.
Direct aan de slag met factoring? Vraag het na bij een van onze specialisten.