Wanneer jij een bedrijf wil overnemen komt er meer bij kijken dan het benaderen van een verkoper. Door je goed voor te bereiden en de mogelijkheden te onderzoeken wordt de kans op slagen vergroot. Met onderstaand stappenplan zorg jij ervoor dat de overname van een bedrijf succesvol verloopt.
1. Stel een koopprofiel op
In een koopprofiel maak jij met verschillende vragen duidelijk wat jouw eisen zijn voor het bedrijf waar je interesse in hebt. Er zijn vele vragen die relevant zijn om vooraf te beantwoorden in jouw koopprofiel. Ben jij opzoek naar een bedrijf in een bepaalde regio en Welke financiële mogelijkheden heb jij? Ook handig om van tevoren te beslissen of je een bedrijf wil reorganiseren of dat je de huidige structuur overneemt. Wanneer je ervaring hebt binnen een bepaalde branche kan je ervoor kiezen om opzoek te gaan naar verkopers in die branche. Maar je kunt ook bewust kiezen om een nieuwe weg in te slaan. Door vooraf jouw mogelijkheden en jouw persoonlijke wensen duidelijk op te stellen in een koopprofiel kun je gerichter de zoektocht starten naar een bedrijf. Zelfs als jij al een bedrijf in zicht hebt kan een koopprofiel jouw helpen met beslissingen op een later moment.
2. Op zoek naar een bedrijf
Misschien heb jij al een bedrijf op het oog of ben je al in contact met een verkoper uit jouw netwerk. Wanneer dit niet het geval is moet jij op een andere manier opzoek naar een bedrijf. Er zijn verschillende kanalen waarop verkopers hun bedrijf proberen te verkopen. Dit kan via een overnamespecialist, een accountant, databanken of een bedrijfsmakelaar. Met jouw koopprofiel kan jij een korte lijst met mogelijke bedrijven opstellen.
Door je te verdiepen in de belevingsroute van de verkoper krijg jij een duidelijk beeld van wat je kan verwachten tijdens het overname proces.
3. Ga het gesprek aan
Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn voor het eerste contact met de verkoper. Hierbij is jouw vooraf opgestelde koopprofiel essentieel en in sommige gevallen is het zelfs een voorwaarde. Wanneer je goed voorbereid de meeting in gaat zal de verkoper ook meer geneigd zijn om vertrouwelijke informatie over zijn bedrijf te delen. Hierbij kun je denken aan informatie over het klantenbestand, de omzet en het personeel. Dit is informatie die je vaak ook terug kunt vinden in een verkoopbrochure. Tijdens de onderhandeling wordt er vaak gebruikt gemaakt van een intentieverklaring. Binnen deze verklaring staan afspraken over de procedure van de onderhandeling, de geheimhouding en de exclusiviteit. Met een intentieverklaring hebben zowel jij als de verkoper duidelijkheid over de procedure tijdens het verkoopproces. Lees hier meer over de verschillen tussen een intentieverklaring en een intentieovereenkomst.
Zorg ervoor dat je voldoende onderzoek hebt gedaan in het bedrijf. Het is mogelijk dat er zaken zijn zoals schulden, lopende rechtszaken, of productaansprakelijkheidsgevallen die niet terug te vinden zijn in de verkoopbrochure.
4. Regel het financiële plaatje
Jij hebt besloten om een bedrijf te gaan overnemen dat goed bij je past en financieel interessant is. Dan is het belangrijk om over het financiële plaatje na te denken. Het kan soms een ingewikkelde puzzel zijn om de financiering van jouw aankoop rond te krijgen. Daarbij zijn er verschillende financieringsopties. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een regeling te treffen met de verkoper waarin een deel van de koopprijs wordt betaald door de toekomstige winst. Bij een bedrijfsovername is het belangrijk om jouw aankoop zo goed mogelijk te financieren.
Due diligence en het verkoopcontract
Als laatste moeten er nog wat extra zaken geregeld worden voordat jouw aankoop definitief is. Voordat je een bedrijf kan overnemen ben je verplicht om een due diligence uit te voeren. Een due diligence is een uitgebreid onderzoek naar de cijfers van het overnamebedrijf. Wanneer dit onderzoek is uitgevoerd kan het verkoopcontract opgesteld worden. Zowel de klanten als de zakenpartners kunnen dan op de hoogte gesteld worden van de overname. Als het bedrijf al personeel in dienst heeft ben je verplicht om het personeel over te nemen. Hierbij mogen de rechten en plichten van het personeel niet veranderd worden.
Laat een bedrijfsovername specialist jouw optimale financieringsstructuur vinden zodat jij je kunt focussen op het overnametraject.