Bij operational lease gaat het er net iets anders aan toe dan bij financial lease. Het draait hierbij namelijk niet om het vinden van een financiering, maar om het mogen gebruiken van een bedrijfswagen die van een ander is. Je huurt de bus dus eigenlijk. Dit is het grootste verschil tussen financial lease en operational lease.
Wat houdt operational lease in?
Daar komt de term ‘economisch eigenaar’ weer om de hoek kijken. Het verschil tussen financial lease en operational lease is dat je bij operational lease niet de economische eigenaar bent. Dat is namelijk de leasemaatschappij. De bijkomende verantwoordelijkheden van het regelen en betalen van verzekeringen, belasting en onderhoud blijven hierdoor, in tegenstelling tot bij financial lease, voor rekening van de leasemaatschappij. Je mag daardoor bijvoorbeeld niet zelf bepalen naar welke garage je de auto brengt. Ook hier zit dus het verschil tussen operational en financial lease.
Jij hebt bij operational lease dus enkel het recht om de bedrijfsbus voor een bepaalde periode te gebruiken. Mits je hier maandelijks een mooi bedrag voor betaalt natuurlijk. Dit maandbedrag is opgebouwd uit verschillende componenten, zoals kosten voor belasting, kosten voor verzekering, kosten voor de wagen zelf, kosten voor het onderhoud en BTW.
Wat is het voordeel van operational lease?
Al die verantwoordelijkheden weggeven klinkt nadelig. Toch kan dit verschil tussen financial en operational lease interessant voor je zijn. Bijvoorbeeld omdat het zoeken van de juiste autoverzekering je te veel tijd opslokt. Of omdat je je geen zorgen wilt maken over eventuele reparatiekosten. Want als jij met een rokende motor langs de weg staat, draai jij niet voor de kosten op. Ook kan je nog steeds voor een occasion lease kiezen in een operational lease vorm.
Let op: Er geldt een uitzondering op deze constructie. Maak je namelijk gebruik van netto operational lease en niet van full operational lease, dan zijn de kosten en verantwoordelijkheden voor verzekeringen, onderhoud en reparaties wel voor jou. Je bent in dit geval dus iets flexibeler dan wanneer je kiest voor full operational lease, omdat je zelf in de hand hebt hoeveel je betaalt voor reparaties. Hierdoor lijkt de netto operational lease sterk op een financial lease.
Operational lease vanuit financieel oogpunt
Het grote voordeel van operational lease is dat je eigenlijk van al het gedoe rondom het leasen van een bedrijfsbus af bent. Dit wordt dus geregeld door de leasemaatschappij. Weet wel dat je met operational lease ook niet profiteert van fiscale voordelen, zoals bij financial lease. Dat zit zo:
1. Investeringsaftrek
Je hebt bij operational lease bijvoorbeeld niet het recht om je bedrijfsbus als investering te bestempelen. Logischerwijs mag je de kosten die je maakt dan ook niet als investeringsaftrek aftrekken van de winst om zo minder winstbelasting te betalen. Waar dit bij financial lease wel het geval is.
2. Fiscaal afschrijven
Ook het fiscaal afschrijven van je bedrijfsbus is bij operational lease niet mogelijk. Dit komt doordat de bedrijfsbus niet tot jouw bezit behoort. Je hoeft dus ook geen geld te reserveren om deze ooit te vervangen.
3. Renteaftrek
Eigenlijk hoort de renteaftrek niet thuis in dit rijtje. Bij operational lease leen je namelijk geen geld waarmee je de bedrijfsbus financiert. Iets dat je bij financial lease wel doet. Doordat je geen geld leent, betaal je ook geen rente en heb je dus ook geen recht op renteaftrek.
4. BTW-teruggave
Zoals je merkt loop je veel financiële voordelen mis als je kiest voor operational- in plaats van financial lease. Een voordeel dat je wel meepakt is dat je de BTW die je maandelijks af moet dragen per kwartaal terug mag vragen bij het doen van de belastingaangifte. Voor de BTW die je voor je bedrijfswagen moet betalen, geldt namelijk hetzelfde als voor de BTW die je in andere situaties moet betalen voor producten die je zakelijk gebruikt.
Let wel op: Om de BTW terug te kunnen vragen, is het belangrijk om de bonnetjes en facturen goed te bewaren. Heb je geen bewijs van de betaling, dan krijg je ook de BTW niet terug.
Het einde van je leasecontract bij operational lease
Een operational leasecontract is vaak van kortere duur dan een financial leasecontract. Vaak gaat het niet om 5 jaar, maar om één of een paar jaren. Als deze termijn verstreken is, zijn er verschillende mogelijkheden van hoe je verder kunt gaan. Ben je opzoek naar een nieuwe lease? Lees hier de verschillen tussen operational en financial lease.
Bedrijfsbus inleveren
Ten eerste kun je ervoor kiezen om je bedrijfsbus in te leveren. Je kunt nu een nieuw leasecontract afsluiten voor een andere wagen of bijvoorbeeld een bedrijfsbus kopen.
Bedrijfswagen overnemen
Een tweede mogelijkheid is om de bus over te nemen. Vaak kun je namelijk nog wel een aantal jaar met dezelfde wagen vooruit. Als je voor deze optie wilt gaan, is het belangrijk om dit tijdig bij de leasemaatschappij aan te geven. Doe je dit niet, dan zal je de wagen gewoon in moeten leveren.
Let wel op: Bij operational lease ben je na het eind van je leasecontract niet altijd zomaar van de wagen en de bijkomende kosten af. Naheffingen die je nog verschuldigd bent kunnen achteraf voor onaangename verassingen zorgen. Houd hier rekening mee.
Toch liever financial lease?
Kom je er overigens halverwege het contract achter dat je wat betreft operational lease niet de beste keuze hebt gemaakt? Wellicht dat je inziet dat een financial lease of een occasion lease toch een betere optie was. Dan kun je het contract openbreken. Of dit verstandig is, is echter maar de vraag. Soms zitten hier kosten aan vast. Let hier dus ook op als je een krabbel onder het leasecontract zet.
Business Kansen adviseert ondernemers op het gebied van bedrijfsfinancieringen en het groeien van jouw business. Weten wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.