De volgende fase op zakelijk gebied is aangebroken: jij besluit over te gaan tot de verkoop van jouw bedrijf. Jij wilt jouw tijd en vermogen investeren in een aantal beleggingen en wellicht een andere richting geven aan jouw carrière. Neem kennis van de tips van onze financieringsspecialist en verzeker jezelf van een geslaagde deal. Dat begint al voordat jij het overnametraject ingaat.
1. Maak jezelf overbodig
Heb jij als DGA een actieve rol bij operationele zaken in de organisatie en ook bij de omgang met belangrijke relaties? Dan komen de resultaten onder druk te staan zodra jij wegvalt. Het bedrijf is voor een groot deel afhankelijk van jou als persoon en eigenaar. Het gevolg is dat de potentiële investeerder of koper een hoger rendement eist en een lagere waarde toekent aan de onderneming.
“Je moet zeker 3 tot 6 maanden probleemloos weg kunnen zonder dat het bedrijf stuurloos is.”
financieringsspecialist
Voorkom dat door tijdig jouw kennis, contacten en ervaring over te dragen aan het management en andere werknemers. Doe dit gefaseerd aan het huidige personeel of aan nieuwe medewerkers. Week jezelf geleidelijk los van de operationele processen totdat je alleen nog een adviserende rol hebt. “Als jij de onderneming 3 maanden tot een half jaar zonder problemen kunt achterlaten, zit je goed”.
2. Diplomatiek de eerste onderhandelingen in
Discretie is het codewoord voorafgaand aan en tijdens het overnametraject. Dat begint bij het inlichten van de juiste betrokkenen. Zorg dat alle aanhouders met de neuzen dezelfde kant op staan. Neem eventueel jouw accountant of management in vertrouwen. En laat jouw directe sociale kring weten dat jij de komende weken mogelijk wat minder tijd hebt voor afspraken. Het proces richting een bedrijfsovername is een intensief en tijdrovend traject. Zowel zakelijk als emotioneel.
Ga ook diplomatiek om met het inlichten van werknemers. Je wilt geen onzekerheden en onrust op de werkvloer veroorzaken. Ook is het niet wenselijk dat de overname per ongeluk uitlekt. Veelal wordt een overname daarom tot op het laatste moment stilgehouden. Toch vindt hierin een verschuiving plaats, stelt onze overnamespecialist. “Ondernemers geven tegenwoordig meer openheid van zaken. Ze delen sneller financiële resultaten en lichten personeel eerder in over significante bedrijfszaken.”
Beloof na de eerste kennismaking niet te snel exclusiviteit. “Jouw koper zal zo snel mogelijk willen vastleggen dat hij de enige serieuze kandidaat is. Deze ondernemer wil zich zeker stellen van de overname. Jij wil daarentegen jouw opties zo lang mogelijk openhouden. Beloof elkaar pas exclusiviteit bij het tekenen van de intentieverklaring exclusiviteit.” – Bedrijfsovername specialist
Eerlijke garanties en transparantie
Met een due diligence worden contracten, (interne) conflicten en afspraken die later mogelijk een financieel risico vormen, opgespoord. Ook na de overdracht kun jij hier nog aansprakelijk voor worden gesteld.
“Handel daarom lopende zaken zoals schadeclaims, arbeidsconflicten en juridische geschillen tijdig af en voldoe aan de verplichtingen die nog op het bedrijf drukken”, “Geef ook geen garanties die jij niet na kunt komen. Door zo transparant mogelijk te zijn, voorkom jij eventuele claims ver na de bedrijfsoverdracht.”
“Een van de belangrijkste zaken bij de definitieve afspraken zijn de garanties. Een overname vindt altijd per bepaald moment plaats. Zorg dus dat je voor die tijd hebt voldaan aan alle verplichtingen die op het bedrijf drukken. Zo kan de koper zich maar op minimale bedragen verhalen.”
Voorkom dat jij na de overname aansprakelijk gesteld wordt door op tijd te voldoen aan de verplichtingen die op het bedrijf drukken. Een adviseur brengt deze voor jou in kaart.