Als verkopende partij wil je graag dat jouw bedrijf in handen valt van de juiste persoon. Je hebt namelijk hard gewerkt om jouw bedrijf tot een punt te brengen waar het nu is. Ga je voor een familielid, Management Buy Out (MBO), Management Buy In (MBI) of een strategische koper die zijn business uit wil breiden. Wij hebben voor jou deze verschillende type kopers op een rijtje gezet, om de keuze voor jou makkelijker te maken.
Een familielid als opvolger van jouw bedrijf
Familiebedrijven vormen de fundering van de Nederlandse economie. Het is een mooie daad om als eigenaar het stokje door te mogen geven binnen de eigen familiekring. Toch komen er vaker verhalen aan de orde of dit wel de juiste keuze is om te doen, aangezien de opvolger de toekomst van het bedrijf toch anders voor ogen heeft. Hierdoor kunnen botsingen ontstaan, omdat je als familie altijd deels betrokken blijft. Maar het heeft zeker ook positieve kanten. Je kan namelijk als oud-directeur een rol innemen als adviseur/ sturende rol in het bestuur.
Jouw bedrijf verkopen middels een Management Buy-out (MBO)
Managers die al een tijdje meelopen in jouw bedrijf hebben wellicht de ambitie of droom om ooit voor zichzelf te gaan beginnen. De drempel om een bedrijf vanaf scratch op te bouwen is meestal te hoog en daarom vaak de reden waarom ze nog niet gestart zijn.
Een bedrijf overnemen waar ze al jaren hebben meegedraaid vanuit een hogere positie is dan ook een minder risicovolle stap om te overwegen. Dit heet een Management Buy-Out (MBO). Ben jij dus opzoek naar een troonopvolger, kijk dan ook eens naar de werknemer die je intern rond hebt lopen die de potentie hebben om jouw onderneming op eigen wijze naar een hoger niveau weten te tillen.
Jouw bedrijf verkopen middels een Management Buy-in (MBI)
Management Buy-In is deels te vergelijken met een Management Buy-out. Waar het bij een Management Buy-Out om een interne managementfunctie gaat die jouw troon opvolgt gaat het bij een Management Buy-In om extern management. Ook hier gaat het om managers die de droom hebben om ondernemer te worden en dit willen verwezenlijken bij een bestaand bedrijf in de sector waar ze werkzaam in zijn. Een Management Buy-In wordt vaak ondersteund door extra financiers of wordt er gebruik gemaakt van stapelfinancieringen. Er zijn verschillende voor- en nadelen van een Management Buy-in.
Strategische koper
Ondernemers laten hun bedrijf graag groeien, vooral als ze hun marktaandeel daarbij kunnen vergroten. De meest voorkomende manier om versneld een groeistrategie uit te rollen is groei door bedrijfsovername. Ondernemers die op deze manier willen groeien zijn concullega’s die hun bestaande markt willen ontwikkelen of ondernemers die juist willen diversifiëren. Deze variant van bedrijfsovername noemen we Strategische koper. De ondernemers zijn al langer eigenaar van een bedrijf en weten hoe ze moeten opereren in hun functie.
Concluderend
Als eigenaar van een bedrijf wil je natuurlijk de beste troonopvolger om jouw werk verder door te zetten. Veel ondernemers vinden het lastig om daarin de juiste keuze te maken. Of bijvoorbeeld om een bedrijf verkopen stappenplan te maken. Gelukkig zijn wij ervoor om jou daarbij te kunnen helpen.
Wil je advies over welke manier van verkoop het beste past bij jou en je bedrijf? Vraag een gesprek met een bedrijfsovername adviseur aan.