Het aantal bedrijven in Nederland is nog nooit zo groot geweest en dit blijft maar groeien. Daarom is het als ondernemer tegenwoordig een goed alternatief om een bedrijf over te nemen. Maar een bedrijfsovername is een hele taak, waar veel begeleiding in gebruikt kan worden. Wij willen voor jou een paar tips op een rijtje zetten waar je rekening mee moet houden, wanneer jij een bedrijf overneemt. Zo ben je beter voorbereid en begin je meteen met een goede start.
Soort bedrijfsovername
Een bedrijf overnemen is iets wat je niet vaak zult doen en is een ontzettend grote stap. Het is belangrijk dat je weet wat voor bedrijf je overneemt en dus ook met welke soort bedrijfsovername je te maken hebt. Is het bijvoorbeeld een familiebedrijf, was je al werkzaam in het bedrijf of heb je nog helemaal geen relatie met het bedrijf? Met deze verschillen moet je de situatie anders aanpakken. Wat je hier vooral moet onthouden is de vraag: Waarom wil ik het bedrijf overnemen en welke kant wil ik ermee op gaan?
Maar een bedrijfsovername is een hele taak, waar veel begeleiding in gebruikt kan worden.
Verwachtingen
De rol van de oud-eigenaar zal veranderen wanneer je het bedrijf overneemt. Maak daarom vanaf het begin ook meteen duidelijk dat er maar een nieuwe baas zal zijn. Maak duidelijke afspraken over wat de taken van de oud-eigenaar zullen zijn als hij nog betrokken blijft bij het bedrijf, zo zullen er geen misverstanden komen en heeft iedereen de juiste verwachtingen. Het is ook belangrijk dat sleutelfiguren in het bedrijf met de juiste verwachtingen hebben. Je zult tenslotte het meest met hen gaan werken en zij kennen het bedrijf al goed. Denk aan belangrijke medewerkers, eventuele familieleden, leveranciers en grote klanten. Dit is natuurlijk erg belangrijk voor de beeldvorming van de nieuwe eigenaar. Je zou de oud-eigenaar kunnen gebruiken om in contact te komen met contacten die belangrijk zijn voor het bedrijf. Zorg ervoor dat jij zelf de regie in handen houdt en dat de oud-eigenaar niet te lang bij het bedrijf blijft hangen.
Meer advies nodig bij de bedrijfsovername?
Letter of Interest
Je kunt deze afspraken bijvoorbeeld maken in een Letter of Intent (LOI). Deze LOI moet ingevuld worden bij een bedrijfsovername. Hier worden alle intenties van de bedrijfsovername in opgeschreven, zodat er later geen juridische problemen kunnen komen.
Adviseurs
Wanneer je nog bezig bent met onderhandelingen, is het belangrijk om een bedrijfsovername adviseur in te schakelen die verstand heeft van dit soort zaken. Op deze manier komen er ook geen emoties in het spel. Een gespecialiseerde adviseur die zijn kennis en ervaring kan delen is daarom in deze situaties essentieel.