Een eigen bedrijf opzetten is voor velen een grote droom, maar dit vergt ook enorm veel moeite en geld. Het overnemen van een bestaand bedrijf kan hierbij een uitkomst zijn voor beide partijen. Bedrijfsovername heeft zijn eigen financiële en fiscale mogelijkheden, en het komt regelmatig voor dat een bedrijf moet stoppen omdat overname niet binnen eigen kringen mogelijk blijkt te zijn.
Bedijfsovername als investering
Het kan zo zijn dat je een bedrijfsovername puur als investering ziet, of dat je je huidige bedrijf wilt laten groeien. Een investering is altijd spannend, maar het gaat erom dat je de juiste financieringen gebruikt. Hiermee zul je uiteindelijk economisch voordeel behalen, dus het is belangrijk dat je goed bent voorbereid op onderhandelingen over een eventuele bedrijfsovername. Welke voor- en nadelen je mee moet nemen? Dat lees je hieronder.
Voordelen van een bedrijfsovername
Het overnemen van een bedrijf kan voordelig zijn, omdat er al omzet gedraaid wordt en er al een reputatie is opgebouwd. Je weet wat je te wachten staat, aangezien er al een hoop cijfers beschikbaar zijn van afgelopen boekjaren. Vergunningen zijn geregeld en het pand voldoet aan alle eisen. Ook de kennis en ervaring van de verkopende partij kan benut worden om de fijne kneepjes van het vak te leren. Een hoop voordelen dus.
Nadelen van een bedrijfsovername
Een bestaand bedrijf overnemen is vaak duur, zeker degenen die goed lopen. Ook kunnen er bepaalde verplichtingen zijn die niet gunstig zijn voor het toekomstig rendement van het bedrijf, zoals huur of andere contracten. Het is altijd belangrijk om de voor- en nadelen van een bedrijfsovername tegen elkaar af te wegen.
Hulp nodig bij jouw vragen over bedrijfsovername? Lees het bedrijfsovername stappenplan, of neem direct contact op met één van onze specialisten.