Een bedrijfsovername is een proces dat veel impact heeft op alle betrokkenen waaronder de koper en de verkoper. Veel gevoelige informatie wordt gedeeld tussen de verkopende en de kopende partij tijdens een bedrijfsoverdracht. Daarom is het van belang dat een geheimhoudingsovereenkomst wordt opgesteld om zo het succesvolle verloop van een overname te stimuleren. In dit artikel lees jij alles wat je moet weten over een geheimhoudingsverklaring.
Wat is een geheimhoudingsovereenkomst?
In een geheimhoudingsverklaring wordt de geheimhouding besproken van de vertrouwelijke informatie die gedeeld wordt tijdens een bedrijfsovername. Met dit opgestelde contract leg jij als verkoper een zwijgplicht op aan de kopende partij. Dit betekend dat de kopende partij de informatie die gedeeld wordt tijdens een bedrijfsoverdracht niet mag vrijgeven voordat de overname volledig geregeld is. Daarbij staat er in een geheimhoudingsverklaring dat de verkregen informatie niet voor eigen doeleinde gebruikt mag worden tijdens het overnametraject.
Het belang van een geheimhoudingsverklaring
Het geheim houden van jouw plannen om het bedrijf te verkopen is van groot belang. Een lek in deze informatie kan problemen veroorzaken bij jouw personeelsleden of het kan klanten afschrikken. Wanneer dit gebeurt zal dit een negatieve impact hebben op de bedrijfsovername. In een overnametraject wordt veel sensitieve informatie gedeeld over jouw onderneming. Voordat alle details van een bedrijfsovername geregeld zijn is het van belang voor jou als ondernemer om deze informatie te bewaken.
Een geheimhoudingsverklaring is zeker ook essentieel wanneer een concurrerend bedrijf jouw onderneming wil overnemen. Het is ook aan te raden in deze situatie om vertrouwelijke informatie van jouw onderneming pas op een later moment vrij te geven aan deze partij. Het kan zelfs slim zijn om deze informatie pas te delen wanneer de bedrijfsovername tussen de twee partijen definitief is. Dit voorkomt dat je sensitieve informatie over jouw bedrijf deelt met een onderneming die niet echt geïnteresseerd is.
Een geheimhoudingsovereenkomst zorgt ervoor dat de partij die jouw onderneming wil overnemen zwijgt over de zaken die besproken worden tijdens het overnametraject. Zo weet jij zeker dat ze discreet omgaan met vertrouwelijke informatie. Een adviseur kan jou helpen met het opstellen van een geheimhoudingsverklaring om te zorgen dat het overnameproces soepel en zonder zorgen verloopt. Wees er daarom zeker van dat je de juiste persoon kiest als vertrouwenspersoon bij een overname.
Wat staat erin?
Een geheimhoudingsverklaring begint met de persoonsgegevens van de persoon aan wie het contract wordt voorgelegd. Hierin wordt onder andere de functie en het bedrijf van deze persoon benoemd. Na het vastleggen van deze persoonlijke gegevens volgt een uitgebreid overzicht van een aantal belangrijke punten. Deze punten beschrijven de restricties van het delen van bepaalde vertrouwelijke informatie die opgelegd worden aan de persoon.
Deze punten moeten uitgebreid en erg duidelijk beschreven worden zodat de persoon niet kan ontkomen aan een schending van de geheimhouding.
Verder wordt er in een geheimhoudingsverklaring besproken welke sancties er staan wanneer de geheimhouding verbroken wordt. Een veelvoorkomende sanctie is het betalen van een vooraf vastgesteld geldbedrag. Daarbij kan een schending van het geheimhoudingsovereenkomst ook leiden tot het ontslag van de persoon.
Zowel de geheimhoudingsverplichte als de geheimhoudingsverstrekker moeten de opgestelde geheimhoudingsovereenkomst ondertekenen.
Het kan voordelig zijn voor jou als ondernemer om in de geheimhoudingsverklaring een boetebeding op te nemen. Wanneer een boetebeding opgenomen wordt betekend dit dat een schending van de geheimhoudingsverklaring meteen leidt tot het betalen van een boete zonder dat de rechter hier over moet beslissen. Dit is van belang omdat het soms moeilijk kan zijn om aan te tonen wat de schade is aan jouw onderneming wanneer een geheimhoudingsovereenkomst gebroken wordt.
Hulp nodig bij jouw vragen over bedrijfsovername? Neem dan direct contact op met één van onze bedrijfsovername adviseurs.