Een crisis doet jouw bedrijfsliquiditeit slinken. Op termijn heb je niet genoeg middelen meer om je schulden te kunnen aflossen. Afspraken maken met crediteuren en korting regelen is de vervolgstap. Maar niet alle crediteuren gaan akkoord en een faillissement dreigt. Met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) dwing je deze schuldeisers mee te doen. Maar de WHOA is meer. Zo gaat dit herstructureringsinstrument in zijn werking.
Zo werkt de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA)
Dankzij de WHOA-wet kunnen bedrijven die failliet dreigen te gaan, een dwangakkoord opleggen aan schuldeisers en aandeelhouders. Een in potentie levensvatbaar bedrijf kan hierdoor blijven bestaan. Als ondernemer ben je leidend. Je bepaalt zelf op welke manier je de aflossing voldoet. Dit hoeft dus geen geldbedrag te zijn. Je kunt ook denken aan bepaalde afspraken over uitgestelde betaling of een aandeel in het bedrijf. Doorloop de volgende stappen om tot het akkoord te komen.
1. Levensvatbaar of niet?
De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) biedt veel mogelijkheden, maar is niet heilig. Bedenk daarom voordat je het traject ingaat, of het de moeite waard is. Je wilt niet het hele proces doorlopen om in de laatste fase van de rechter te horen dat je akkoord niet wordt goedgekeurd.
Bedenk daarom eerst: is jouw onderneming in potentie levensvatbaar? Heb jij een verdienmodel waarmee jij na dit hele proces het hoofd boven water houdt? Zit je in een gunstig afzetgebied en heb je een solide klantenbestand opgebouwd? Allemaal redenen waardoor de WHOA kans van slagen heeft.
Is jouw bedrijf niet levensvatbaar en is een faillissement de enige oplossing? Zet de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) dan in om snel tot een liquidatie-akkoord te komen.
2. Kijk naar je liquiditeitsprognose
Als je het WHOA-traject bent gestart, kijk je naar je liquiditeit. Reken ruim en trek ongeveer vier maanden uit voor een WHOA-traject. Kun je al die tijd je vaste lasten betalen totdat de rechter het dwangakkoord heeft bevestigd? Ga dit na, eventueel met hulp van een financieel adviseur.
Als je begint met de voorbereiding van het akkoord, is het aan te raden om bij de rechtbank een startverklaring te deponeren. Met zo’n verklaring kun je gebruik maken van voorzieningen om het akkoord te laten slagen. Zoals de aanvraag voor een afkoelingsperiode, waarin crediteuren geen beslag kunnen uitwinnen op goederen en jij tijdelijk wordt ontzien. Ook kan jouw faillissement dan niet worden uitgesproken.
3. Waardebepaling t.b.v. Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA)
In deze fase werk jij je akkoord uit. Wel bedrag bied jij je crediteuren aan en hoeveel procent korting vraag je van ze? Wat is de waarde die nu nog in je bedrijf zit? Let op inventaris, machines, wagenparken en vorderingen op debiteuren. Bepaal de minimale waarde van je onderneming zodat je weet waar jouw schuldeisers minimaal recht op hebben.
De waardebepaling van jouw onderneming is een van de belangrijkste stappen in het WHOA-proces. Klopt dit niet? Grote kans dat jouw aanvraag ongegrond wordt verklaard. Laat daarom een financieel adviseur met je meekijken.
4. Werk je akkoord uit
In elke stap van het traject ben jij transparant. Werk het akkoord uit en laat je schuldeisers weten in welke klasse ze zitten, hoeveel en in welke volgorde zij betaald krijgen. Niet alle crediteuren zijn gelijk: de Belastingdienst, het UWV en de bank worden in de regel eerder betaald dan een leverancier.
Onderverdeel daarom al je crediteuren. Schuldeisers met dezelfde korting, komen in dezelfde klasse. Kun je dit niet verantwoorden, dan word je er later door de rechter op afgerekend. Externe expertise is ook in deze fase niet onwelkom.
5. Laat je crediteuren stemmen
Als je elke schuldeiser jouw akkoord hebt gestuurd, geef je ze de gelegenheid om te stemmen. Laat ze per mail of telefonisch doorgeven of ze het eens zijn met de korting en met de afspraken. Om een WHOA-traject te laten slagen, moet ongeveer twee derde van de crediteuren akkoord zijn met jouw plan. Als dat niet het geval is, gaan jullie terug naar de tekentafel.
6. Balans opmaken en naar de rechter
Heb je alle stemmen binnen, dan maak je de balans op. Hoeveel stemmen heb je voor, hoeveel tegen? Welke korting vraag je en is de vereiste meerderheid daarmee akkoord? Schrijf hier een verslag over. Dan volgt de gang naar de rechter. Die beslist uiteindelijk of je goedkeuring krijgt voor je akkoord.
Meer weten over het voorkomen van een faillissement met de WHOA? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.