Elk succesvol bedrijf komt ooit in een volgende ondernemingsfase terecht. Door een (sterk) groeiende omzet, een fusie, bedrijfsovername of een nieuw bedrijfspand. Je zoekt financiering voor jouw werkkapitaal of groeikapitaal. Dat vraagt om een andere insteek. Maak de juiste keuze uit de aanbieders voor groeifinanciering in de markt. Wij lichten de belangrijkste groeifinancieringen uit.
Groeien
Bij groei investeer je in werkkapitaal, in productiemateriaal of een nieuwe markt. Voor elke investering kies jij een specifieke financiering. Een nieuw of groter bedrijfspand vraagt om een langlopende lening. Terwijl productiemateriaal dat na 5 jaar afgeschreven is, beter gefinancierd wordt met middellang krediet of leasing. Streef naar een optimale balans en houd de Gouden Balansregel aan. Die stelt dat de looptijd van jouw bezittingen gelijk moet zijn aan die van het vermogen.
Voorraadfinanciering en debiteurenfinanciering
Als jij ervaring hebt met groei, focus je dan tijdens de zoektocht naar een groeifinanciering op jouw groeiende voorraad en toenemend aantal debiteuren.
Voorraadfinanciering
Heb jij te maken met forse omzetgroei of moet je noodgedwongen een grote voorraad aanhouden? Dan kan dit jouw liquiditeitspositie zwaar belasten. Maak met leveranciers afspraken over de betalingstermijn op producten. Je profiteert op die manier van uitgestelde betaling ofwel leverancierskrediet. Door hier gebruik van te maken, hoef jij niet te leunen op andere kredietfaciliteiten of leningen.
Meer weten over financieringen? Business Kansen staat voor je klaar. Laat je adviseren door één van onze specialisten.
Voor de aanbieder levert leverancierskrediet vaak klantloyaliteit op. En meer verkoop. Zij bieden korting aan tegen de tijd dat jij bereid bent om de betalingstermijn weer te verkleinen. Maak daar dan gebruik van.
Debiteurenfinanciering
Een ander type groeifinanciering, is de debiteurenfinanciering. Met debiteurenfinanciering of factoring krijg je een voorschot op je facturen en heb je direct extra liquiditeit beschikbaar. Draag jouw facturatie tegen een vergoeding over aan een gespecialiseerd bedrijf en ontvang direct het geld. Dat geld heb jij vervolgens direct beschikbaar voor bijvoorbeeld je bedrijfsgroei of betere voorwaarden bij jouw leveranciers. Factoring pas je toe op alle facturen binnen jouw bedrijf. Kies jij er liever niet voor om de hele administratie uit te besteden? Maak gebruik van de selectieve verkoop van facturen. Dat is wat duurder want je betaalt 3 tot 5 procent van het bedrag. Maar hiermee kun je wel snel één hele kostbare order betaald krijgen.
Subsidies
De overheid heeft een aantal subsidieregelingen voor ondernemers die op zoek zijn naar extra financiële ruimte om te groeien (zie bijvoorbeeld op Ondernemersplein van de KVK, of bij de Rijksoverheid) . Dat gaat van een borgstelling voor een gedeelte van je krediet tot winstaftrek in de aangifte inkomstenbelasting. De financiers weten daar veel van. Op zoek naar een informal investor? Ga in gesprek met ondernemers die in dezelfde branche actief zijn. Wie op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen in jullie branche en begaan is met de sector, wil een rendabele investering best overwegen.
Wil je meer weten over hoe je je bedrijf kunt laten groeien door middel van groeifinanciering? Laat je adviseren door een van onze specialisten.