Factoring kan voor jou een geschikte manier zijn om jouw bedrijf te laten groeien. Binnen 24 uur kun je het geld op de rekening hebben (liquiditeit) door debiteuren te financieren.
Zijn belangrijkste take-aways zijn
- Heb je nu liquiditeit nodig? Bijv. voor een tweede bedrijfspand? Dan kan factoring deze liquiditeitsproblemen snel oplossen. Je facturen worden dan (vaak al binnen 24 uur) betaald.
- Er zijn verschillende soorten factoring, elk met zijn eigen toepassingsvormen. Vaak betaal je een percentage van de omzet. Dit zorgt voor betere cashflow, dus is het in situaties waar jij wil investeren vaak waard. De verschillende vormen zijn traditionele factoring, american factoring en reverse factoring.
- Bij traditionele factoring wordt je hele debiteurenportfolio uit handen genomen met een percentage van de omzet als factoringkosten. Voordeel is dat je ook je administratie uitbesteedt. Nadeel is dat je verplicht bent om elke factuur bij het factoringsbedrijf onder te brengen. Ook wordt er gekeken naar de financiële gezondheid.
- Bij American factoring ontvangt de factoringmaatschappij ook een percentage van het factuurbedrag. Hierbij bepaald je zelf welke facturen je uitbesteedt. Voordeel hiervan is dat je per factuur bepaalt, nadeel is dat het duurder is.
- Bij reverse factoring wordt er niet gekeken naar de financiële gezondheid van jouw bedrijf, maar naar de financiële gezondheid van de debiteur. Lage omzet of een weinig gespreide portefeuille zijn dus van ondergeschikt belang. Er wordt dan alleen naar goedgekeurde facturen gekeken, wat de kans op uitbetaling verhoogt. Het voordeel hiervan is dat je niet gecontroleerd wordt op kredietwaardigheid, maar een nadeel is dat dit vaak duurder is.
Meer weten over de verschillende soorten factoring?