Krijg jij geen zakelijke lening bij de bank? Dan zijn er gelukkig nog alternatieve financieringsvormen voor MKB’ers die helpen liquiditeitsproblemen te voorkomen. Deze kunnen soms zelfs interessanter zijn dan de zakelijke lening, omdat hier langlopende verplichtingen aan gekoppeld zitten. Bovendien zijn de aanvraagprocedures vaak erg ingewikkeld.
Factoring
Factoring is een populaire vorm van groeifinanciering voor het MKB. Het grote voordeel van factoring, is dat je facturen binnen een dag betaald worden. Zo heb jij direct liquiditeit (werkkapitaal) beschikbaar om te investeren in groei. Dit kun je doen voor al je facturen, een deel van je facturen, of bijvoorbeeld voor specifieke klanten. Als bijkomend voordeel ben je direct van je debiteurenbeheer af en is je kredietrisico verlegd.
Crowdfunding
Ook crowdfunding is een populaire manier om aan groeifinanciering te komen. Voor de deelnemers is het een investering (of zij bieden jou een lening). Crowdfunding kan al vanaf bedragen van 15.000 euro, maar kan oplopen tot enkele honderdduizenden euro’s. Ook binnen in deze financieringsvorm zijn er tal van opties beschikbaar, die afhankelijk van de situatie het beste bij jouw situatie passen. Weten wat de 3 belangrijkste voordelen van crowdfunding voor je bedrijf zijn? Ontdek ze hier.
Er zijn meerdere factoringsmethoden. Wil je hier meer over weten? Laat je adviseren door een van onze specialisten.

Microkredieten
Naast factoring en crowdfunding, zijn ook microkredieten een veel toegepaste vorm om liquiditeitsproblemen te voorkomen. Hoewel microkredieten gestart zijn in ontwikkelingslanden, bestaat dit principe sinds 2008 ook in Nederland. Je kunt dit microkrediet eventueel ook gebruiken om een bedrijf te starten.
Lease
Ook lease kan een goede optie voor jou zijn om voldoende liquide middelen te behouden. Dit kan gebruikt worden om bedrijfsmiddelen aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan een auto, computers, machines, etc. Leasing kan ook interessant zijn wanneer je het kapitaal wél al beschikbaar hebt. Hierdoor houdt je namelijk investeringsruimte over op de korte termijn.
Stapelfinanciering
Bovenstaande financieringsvormen zijn ook met elkaar te combineren. Dit heet dan een ‘stapelfinanciering’. Meer weten over de stapelfinanciering? Lees het hier.