Zowel kleine als grote ondernemingen zijn vaak het doelwit voor internetcriminelen. Zo wordt bij deze bedrijven geprobeerd geld of data te stelen. Het is logisch dat je als ondernemer vaak te druk bezig bent met andere dingen en daardoor te weinig rekening houdt met de cyberveiligheid van jouw bedrijf. Toch blijft het belangrijk om hier bewust mee bezig te zijn.
Stap 1: Verbreed jouw kennis over internetcriminelen
Bij cybercriminaliteit komt meer kijken dan alleen phishing e-mails en onveilige USB-sticks. Naast e-mail hebben internetcriminelen nu ook whatsapp als kanaal gevonden voor hun malware en ransomware. Er zijn nog veel meer manieren waarop deze criminelen te werk gaan. Het is dus belangrijk om online wat onderzoek te doen naar verschillende manieren waarop jouw bedrijf online gevaar loopt.
Cybercriminaliteit heeft vaak langdurige gevolgen voor de winst, de activiteiten en de reputatie van het bedrijf.
Daarbij is het ook handig om de media in de gaten te houden over nieuwe manieren van cybercriminaliteit. Door op deze laagdrempelige manier je kennis over internetcriminelen te vergroten ben jij meer bewust van de digitale veiligheid van jouw onderneming.
Stap 2: Maak digitale veiligheid een hoofdzaak in jouw bedrijf
Veel ondernemers schatten de kans dat hun eigen onderneming het slachtoffer wordt van een cyberaanval klein in. Maar dit is onterecht, want cybercriminaliteit komt vaker voor dan diefstal. Zowel kleine als grote onderneming worden getroffen door cybercriminaliteit. Juist wanneer digitale veiligheid als een bijzaak wordt gezien in plaats van een hoofdzaak wordt jouw bedrijf een makkelijk doelwit voor internetcriminelen. Maak de urgentie van digitale veiligheid daarom zowel bij jezelf als bij je werknemers bekend.
Zorg ervoor dat jouw onderneming bewust bezig blijft met cybercriminaliteit
Stap 3: Onderzoek de risico’s voor jouw onderneming
Op wat voor manier loopt jouw onderneming het meeste risico van cybercriminaliteit? Het is belangrijk om de kwetsbaarheid van jouw onderneming te onderzoeken. Breng in kaart welke virtuele systemen, websites en applicaties jouw onderneming gebruikt en waar mogelijke problemen liggen. Bij Allianz kun je een Cyber Risicoscan uitvoeren die jou in 10 minuten verteld welke risico’s jouw bedrijf loopt op gebied van cybercriminaliteit. Via de mail ontvang je een verslag van deze scan met daarin de risico’s en wat handige tips. Met deze informatie kun je meteen aan de slag om de digitale veiligheid van jouw onderneming te verbeteren.
Stap 4: Bij gebrek aan kennis vraag hulp aan een expert
Wanneer je zelf weinig kennis van IT hebt kan het slim zijn om sommige zaken uit te besteden. Laat een expert de cyberveiligheid van jouw bedrijf verbeteren zodat internetcriminelen weinig kans maken. Door de digitale veiligheid door een externe partij aan te laten pakken hou jij meer tijd over om te focussen op de dagelijkse zaken van jouw onderneming.
Als ondernemer bezit jij een grote hoeveelheid gezond verstand en juist dit gaat je helpen om internetcriminelen te slim af te zijn.
Stap 5: Gezond verstand is het halve werk
Door jouw gezond verstand te gebruiken kun jij veel risico’s van cybercriminaliteit voorkomen. Zo weet jij dat je moet kiezen voor veilige apparatuur, dat je goed moet omgaan met gevoelige informatie en dat niet iedereen zomaar toegang moet krijgen tot data. Door te luisteren naar je onderbuikgevoel en te vertrouwen op je eigen gezonde verstand ben jij al goed op weg met de digitale veiligheid van jouw onderneming.
Weten hoe je kosten kunt besparen dankzij een passende connectivity-oplossing? Laat je helpen door één van onze adviseurs.