Als ondernemer heb je altijd te maken met een betalingstermijn waarin jouw debiteuren kunnen betalen. Soms kan het lang duren voordat jij je geld ontvangt, wat kan zorgen voor een tijdelijke liquiditeitskrapte. Dit kan voor problemen zorgen, omdat jij zelf ook facturen moet betalen of nieuwe bedrijfsplannen wil realiseren waar je geld voor nodig hebt. Bij debiteurenfinanciering krijg jij je geld direct uitbetaald en kan je het meteen investeren in de groei van jouw onderneming. Maar wat houdt debiteurenfinanciering precies in en hoe werkt het?
Wat houdt debiteurenfinanciering in?
Bij debiteurenfinanciering worden uitstaande facturen verkocht aan een externe partij waardoor je het geld direct uitbetaald krijgt. Door deze financieringsvorm hoef jij niet te wachten tot het einde van de betalingstermijn om jouw geld te ontvangen. Wanneer je vaak klanten hebt die te laat betalen of wanneer jij wil investeren in jouw onderneming kan debiteuren financiering de oplossing zijn. Daarbij kan het liquiditeitsproblemen in jouw onderneming voorkomen.
Meer weten over het financieren van liquiditeitsproblemen?
De twee vormen van debiteurenfinanciering
Er zijn twee vormen van financiering via debiteuren beschikbaar:
1. Factoring
Bij factoring worden jouw uitstaande facturen verkocht aan een factoringmaatschappij. Zij betalen de factuur dan direct aan jou uit. Sommige factoringmaatschappijen nemen ook het beheer van je debiteuren en de bijkomende risico’s van jou over. Voor deze service moet jij wel een percentage van het factuurbedrag betalen aan de maatschappij. Dit percentage valt vaak tussen de 4 en 6%. Daarbij komen er ook risico’s kijken bij factoring. Een factoringmaatschappij krijgt jouw facturen in te zien en kan ook kiezen om een factuur niet over te nemen wanneer een debiteur een te hoog risicoprofiel heeft.
2. Rekening-courant krediet
Een andere vorm van debiteurenfinanciering is een rekening-courant krediet. Een rekening-courant krediet is een rekening die je bij de bank afsluit waarop je voor een bepaald bedrag in het rood mag staan. Je spreekt van een debiteurenfinanciering wanneer je kredietlimiet bepaald wordt aan de hand van je debiteuren. Jouw onderneming moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om een rekening-courant krediet af te sluiten. Een van deze voorwaarden is dat jouw onderneming vaak al een aantal jaar moet bestaan. Daarbij worden de jaarcijfers van je onderneming vooraf gecheckt.
Ook bij een rekening-courant krediet komen kosten kijken. Zo betaal je voor het openen van deze rekening behandelingskosten. Verder betaal je rente voor kredietfaciliteit, zelfs wanneer de rekening niet gebruikt wordt. De rente die je betaalt over deze rekening is variabel en kan per dag verschillen. Wanneer je structureel in het rood staat loopt de rente flink op.
Welke vorm van debiteurenfinanciering past bij jouw onderneming?
Welke vorm geschikt is voor jouw onderneming hangt af van jouw financieringsbehoefte. Zowel aan factoring als aan rekening-courant krediet zitten risico’s verbonden. Daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen voor jouw onderneming. Een financieringsadviseur kan meekijken in jouw situatie om te bepalen welke vorm het voordeligst is voor jou.
Alles weten over financieringen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze experts.