Je kunt je onderneming op veel verschillende manieren finacieren. Een manier die steeds populairder wordt onder met name ZZP’ers en MKB’ers is factoring. Door middel van factoring kun je sneller aan je liquide middelen komen en ben je minder afhankelijk van de betalingstermijn. In dit artikel bespreken we wat factoring is en wat de voor- en nadelen ervan zijn.
Door middel van factoring kun je sneller aan je liquide middelen komen en ben je minder afhankelijk van de betalingstermijn.
Wat is factoring?
Voor startende ondernemers is het niet altijd even makkelijk om een financiering van de bank te krijgen en dus zijn alternatieve financieringen juist aantrekkelijk voor deze groep. Factoring is een van deze alternatieve manieren om je onderneming te financieren. Het houdt simpelweg in dat je een openstaande factuur verkoopt aan een factoringkantoor. Hiermee heb je het geld van je factuur dus meteen binnen in plaats van dat je moet wachten op de betalingstermijn. Daarnaast ben je hierdoor ook minder afhankelijk van je debiteuren. Het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend dat zij binnen de afgesproken termijn betalen en of zij hun betaling überhaupt wel na zullen komen. Factoring neemt deze onzekerheid weg en maakt het mogelijk dat jij binnen 24 uur het geld van de factuur op je rekening hebt staan.
De voordelen van factoring
- Het eerste voordeel is eigenlijk al genoemd in het vorige stukje. Factoring neemt onzekerheid weg en maakt je minder afhankelijk van de debiteuren. De kantoren nemen vaak de volledige risico’s over zodat jij niet meer ernaar om hoeft te kijken.
- Daarnaast zorgt factoring er ook voor dat je niet meer hoeft te wachten op je geld doordat je het meteen op je bankrekening hebt staan. Is de betalingstermijn voor je inkopen bijvoorbeeld korter dan de betalingstermijn waar binnen jij betaald krijgt? Dan is het erg aantrekkelijk om dit gat met factoring te overbruggen.
- Een derde voordeel is dat factoring de cashflow en financiële ratio’s verbetert. Het zal met name de liquiditeit en de solvabiliteit van jouw onderneming verbeteren.
- Als laatste profiteer je ook van de expertise die een factormaatschappij heeft. Zij weten hoe ze om moeten gaan met lastige debiteuren en weten wat de juiste betalingsvoorwaarden zijn.
De nadelen van factoring
- Een nadeel is dat je goedkeuring van de debiteur nodig hebt.
- Daarnaast ben je niet geheel onafhankelijk van de debiteur. Meestal is het zo dat je de factuur moet terugkopen als de debiteur uiteindelijk toch weigert te betalen. Dit is een risico wat meestal niet wordt overgenomen door de factoringkantoren.
- Nog een nadeel is dat het veel openheid vergt omdat het factoringkantoor vraagt om inzage in de financiële zaken. Niet elke onderneming staat hiervoor open.
- Als laatste is er ook spraken van een extra schakel tussen debiteur en crediteur. Als het contact tussen de debiteur en het factoring bedrijf niet soepel verloopt kan dit dus ook zorgen voor frictie in de commerciële relatie tussen debiteur en crediteur.
Hopelijk heb je nu een beter beeld van wat factoring is en of het eventueel een aantrekkelijke manier van financieren kan zijn voor jouw onderneming.
Zeker weten of factoring iets voor jou is? Laat je adviseren door één van onze specialisten.