Het coronavirus schopt jouw beleggingsplan in de war. Door een koersdaling van 20 procent in een periode van 2 maanden, bevinden de beurzen zich in een bearmarket. Als belegger is ook jouw stemming niet om over naar huis te schrijven. Wij tippen een aantal acties in beleggen die jouw financiële pijn verzachten tijdens de crisis.
Voor jou als passieve belegger
Je volgt de ontwikkelingen op de markt en neemt weinig risico. Toch kun je nog meer doen met beleggen om zonder al te veel schade uit de crisis te komen.
1. Stort je op bodemvissen
Koop de in waarde gekelderde aandelen. Je profiteert van de afprijzing. Bekijk vooraf hoe het bedrijf er fundamenteel voor staat. Zijn de goedkope aandelen een direct gevolg van de crisis of is er iets aan de hand met het bedrijf? Laat er research naar doen en voorkom dat je blijft zitten met een heleboel koopjes die hun waarde in de toekomst niet terugverdienen.
2. Spreid genoeg
Veel aandelen gaan op lange termijn omhoog. Door ze bij te kopen gaat je gemiddelde aankoopkoers omlaag. Door veel te spreiden en je dividend te innen, kun je rustig blijven zitten.
3. Voeg goud en zilver toe aan je portefeuille
Profiteer na de beurscrash van koersstijgingen van edelmetalen als goud en zilver. Investeer in deze grondstoffen en bescherm jezelf tegen economische tegenvallers.
4. Zit stil als je geschoren wordt…
Een dooddoener maar niet minder waar. Verkoop niet in paniek, maar wacht op betere tijden.
Effecten van het coronavirus die relevant zijn voor jou als belegger:
- De monetaire en fiscale geldkraan staat wijd open. Hoe groter de impact van het virus op de wereldeconomie, des te sterker de steun van overheden.
- China verbruikt minder energie: de CO2-uitstoot is met 25 procent afgenomen.
- De olieprijzen kelderen waardoor westerse consumenten profiteren van lagere brandstofprijzen.
- Wereldwijde handels- en productieketens raken minder geïntegreerd. Handelsoorlogen over importtarieven tussen de VS en andere landen versterkt dit. Het virus remt de globalisering nog een tandje meer.
- Een afnemende vraag door het virus zorgt voor dalende prijzen en deflatie. Als de economie aantrekt, herstelt dit. Gebeurt dit niet, dan volgen er krediet- en banenverliezen.
- De Europese economie is sterk gericht op internationale handel en daarmee relatief gevoelig voor effecten van het virus.
- Herfinanciering van schulden van Chinese bedrijven kan een probleem worden. Maatregelen die de overheid daartegen neemt, bevoordelen wel aan de staat gelieerde bedrijven maar onvoldoende de private bedrijven in het land.
Laat een deskundige zich over jouw beleggingsplan buigen en houdt tijd over voor jouw business.
Voor jou als actieve belegger
Jouw doel is om een hoger rendement te halen dan de huidige marktindex voorspelt. Dat doe je door de beurskoersen op de voet te volgen. In crisistijd zet jij een stapje bij met beleggen om verlies te beperken. Dat doe je zo:
1. In- en uitstappen
De exacte bodem van de markt raden, lukt je niet. Maar bepalen op welke niveaus je in- en uit wil stappen, kan wel. Maak dus een plan waar je in opneemt wanneer je welke aandelen verkoopt. En zet uiteen hoe jij je weer stapsgewijs op de markt begeeft.
2. Verdien geld aan dalende koersen
Verkoop aandelen die jij al in je bezit hebt en koop deze later tegen een lagere prijs terug. Zo verdien je geld aan dalende koersen.
3. Voeg goud en zilver toe aan je portefeuille
Net als de passieve belegger profiteer jij ook van koersstijgingen in edelmetalen als je investeert in grondstoffen als goud en zilver. Durf je meer risico te nemen? Investeer dan in bijvoorbeeld in goudmijnaandelen en zilvermijnaandelen: aandelen van bedrijven die zich bezighouden met het uitgraven van plekken op aarde waar mogelijk goud of zilver zit.
4. Maak gebruik van opties
Met een optie, ofwel afgeleid product, heb je het recht in handen om een product te kopen of te verkopen tegen een vooraf vastgesteld bedrag en tijdstip. De prijs is gebaseerd op de koers van de onderliggende waarde, het product en de looptijd.
Enthousiast geworden over beleggen, maar laat je het liever over aan een expert? Neem vrijblijvend contact met ons op.