Geen bedrijfsovername zonder waardebepaling. Is jouw onderneming niet juist op waarde geschat, dan komt jouw positie aan de onderhandelingstafel in het geding. Je argumentatie voor het verlangen van een bepaald bedrag, is dan zwak. Daarbij komt dat de koper met een due diligence ook nog eens extra munitie op zak heeft. Voorkom dit. Wij vertellen je wat je moet weten.
De betekenis van waarde
Waarde is een subjectief begrip. Een kaartje voor het concert van André Rieu is meer waard voor een liefhebber van klassieke muziek dan voor een hardrocker. En 10.000 euro is meer waard voor iemand met een modaal inkomen dan voor een ondernemer met vijf winstgevende bv’s. Dat geldt ook voor de waarde van een bedrijf. Daarom moet deze zo nauwkeurig en objectief mogelijk bepaald worden. Factoren als reputatie, positie in de markt en winstpotentie spelen een grote rol.
Due diligence onderzoek
Jouw potentiële koper heeft net zoveel belang bij een objectieve waardebepaling als jij. De onderhandelingen zullen dan soepeler verlopen omdat jullie persoonlijke oordeel naar de achtergrond verdwijnt. Daarom gaat een bedrijfsovername nooit zonder een due diligence onderzoek.
De due diligence is een onderzoek naar de onderneming die gekocht wordt. Uit het onderzoek komt een rapport met alle mogelijkheden en risico’s die de overname met zich meebrengt. Ook geeft een due diligence inzicht in zaken die koper en verkoper contractueel moeten regelen. Zoals afspraken met leveranciers en personeel dat wel of niet mee overgaat.
Advies bij verkoop van je bedrijf?
Dit zie je terug in een due diligence:
- De vergunningen
- Aanwezige verzekeringen
- Het fiscaal onderzoek
- De debiteuren die niet meer geïncasseerd kunnen worden
- Bestaande contracten
- De waarde van de voorraad
- De waarde van activa zoals machines
Onafhankelijk onderzoek
Een due diligence is voor beide partijen een hulpmiddel in de onderhandelingen omdat het objectief en onafhankelijk is. De koper heeft daarnaast een onderzoeksplicht en zal er dus om vragen. Meestal legt de koper een due diligence vragenlijst bij de verkoper neer, die op zijn beurt deze informatie verzamelt.
Vaak voeren accountants en fiscalisten het financiële gedeelte van de due diligence uit. Advocaten doen het juridische stuk. Ook kan het zijn dat de koper vraaggesprekken wil doen met het management. Dit wordt dan door de kopende partij uitgevoerd.
De Engelse term due diligence betekent letterlijk gepaste zorgvuldigheid. Extra belangrijk bij transacties als verkooptrajecten, overnames en fusies.
Due diligence in het overnameproces
Na de eerste verkennende gesprekken en het tekenen van een geheimhoudingsverklaring en intentieverklaring, volgt de due diligence. In deze fase van het overnametraject is duidelijk dat beide partijen de intentie tot overname hebben. De due diligence is de investering waard. Uiteindelijk bepaalt een due diligence mede de koopprijs en de garanties die verbonden zijn aan de overeenkomst.
Komen er lijken uit de kast, zoals leningen, schulden of contracten waar eerder niet over gesproken was? Dan zadel je de koper met extra kosten op. Dan kan dit een reden zijn om opnieuw te starten met onderhandelen.
Laat een onafhankelijk adviseur de due diligence beoordelen. Neem vrijblijvend contact met ons op.