Op de veranderende financieringsmarkt neemt de rol van non-bancaire aanbieders toe. Deze partijen dragen graag bij aan de financiering van jouw bedrijfsinvestering. Door ze onderdeel te maken van jouw stapelfinanciering trek je meer kapitaal aan via verschillende financiers en ben je minder afhankelijk van de bank. Voorwaarde voor deze geldverstrekkers is dat het risico en het rendement in verhouding is. Jan Willem Onink van investeerdersplatform Collin Crowdfund legt dat uit.
Het gedeelte dat de bank laat liggen, krijg jij rond met alternatieve financieringsvormen. Zo’n combinatie noem je stapelfinanciering. Deze constructie is sinds 2012 in opmars.
De rol van de traditionele financier kantelt, stelt Jan-Willem. “Dat komt omdat kleinere financieringen niet omarmd worden door de banken. Daarvoor zijn de kosten te hoog. Daarnaast geven bankiers voorrang aan bestaande klanten. Vraag je financiering aan bij een traditionele partij, dan kan het proces langer duren.”
Voordelen van alternatieve financiering:
- Vormen als crowdfunding kun je inzetten als marketingtool (exposure en ambassadeurs).
- Er ontstaat meer dynamiek tussen de onderneming en de investeerder.
- In voorkomende gevallen is het mogelijk om meer kapitaal aan te trekken bij verschillende investeerders.
Slim beleggen
Jouw investeerder(s) profiteert van een gunstige rentevergoeding door te beleggen in jouw bedrijf. Volgens Jan-Willem is dit dan ook de belangrijkste reden om met jouw als ondernemer te ondersteunen. “Vermogen renderend maken is de belangrijkste reden voor het verlenen van financiering door de investeerders van Collin Crowdfund.” Een gevarieerd opgebouwde beleggingsportefeuille kan de tweede reden zijn. “De Autoriteit Financiële Markten adviseert om maximaal zo’n 10% van het beschikbare vermogen te investeren via crowdfunding. Dan is het risico gespreid en zijn tegenvallers op te vangen.”
Deze criteria zijn bepalend voor alternatieve financiering:
- De afloscapaciteit van de onderneming
- De solvabiliteit van de onderneming
- De beschikbare zekerheden waarmee risico’s voor de investeerders beperkt worden
“Het verlenen van krediet gaat nooit zonder risico’s. Er kunnen omstandigheden ontstaan waardoor continuïteit van het bedrijf in gevaar komt. De markt kan terugvallen, bijvoorbeeld door het coronavirus. Doe als investeerder dus mee met een bedrag dat je kunt missen.”
Jan-Willem Onink, commercieel directeur Collin Crowdfund
Overtuig met de rentabiliteit en je hebt een geïnteresseerde aan boord. Geef openheid van zaken en laat de omzet van de afgelopen 3 jaren zien. Stel een goede resultaatprognose met onderbouwing van de omzet voor de komende 3 jaar op. Zo onderbouw jij dat de financier geld belegt tegen een verantwoord risico.
Zo gaan de Crowdfund Coaches van Collin Crowdfund - dat financiering tussen investeerders en ondernemers faciliteert – voor toekennen van financiering in gesprek met de ondernemer. Jan-Willem: “We bespreken de risico’s, de zekerheden en de financieringsbehoefte. Ook leggen we kritiek-technische eisen voor. Na akkoord van onze Groen Licht Commissie schrijft de ondernemer een pitch. Het visitekaartje van de onderneming! Deze pitch wordt gelanceerd via de site van Collin Crowdfund. Na het lezen hiervan, nemen de investeerders de beslissing om wel/niet mee te doen. ”
Informal investing
Een businessplan initiëren, innoveren en groeien: dit is jarenlang onderdeel geweest van jouw dagelijkse bezigheden. En nog steeds. Maar nu jij vermogen hebt opgebouwd, investeer jij dat graag opnieuw, bijvoorbeeld in de branche. Je helpt graag andere ondernemers vooruit door zelf ook te beleggen en investeerder te worden. Dat kun jij doen met informal investing. Neem deze tips mee als je de investering aangaat:
- Investeer een verantwoord deel van jouw vermogen. Nooit meer dan 5-10% in 1 belegging/investering.
- Investeer/beleg niet met geleend geld maar gebruik geld dat je niet direct nodig hebt.
- Zorg voor een goede beleggingsmix. Zoals vastgoed, crowdfunding, aandelen en obligaties.
- Investeer in betrouwbare ondernemers waar je een “klik” mee hebt.
- Zorg dat je als investeerder tijdig de juiste informatie ontvangt.
Met de juiste mix in de stapelfinanciering haal jij financiers/beleggers in huis die passen bij de investering die jij doet. Ook beperk jij daarmee jouw rentekosten. Lees meer over de beste vorm voor jouw belegging.
Een adviseur brengt jou in contact met kapitaalbehoevende organisaties die jouw visie op ondernemen delen. Laat je adviseren door één van onze specialisten.