Niet meer afhankelijk zijn van de betalingstermijn en binnen 24 uur het geld op de rekening doordat jij de zakelijke facturatie uitbesteed. Factoring is een ideale manier om snel liquiditeit te krijgen uit gefinancierde debiteuren. Er zit wel een ‘maar’ aan. De kosten wegen niet altijd op tegen de baten. Ontdek of factoring gunstig is voor jouw onderneming.
Zo werkt de factoring van debiteuren
Een stop in de cashflow kan de volgende investering soms belemmeren. Dat perfecte tweede bedrijfspand staat nu in de verkoop, maar die factuur van 2 ton die financiering eenvoudiger maakt heeft een betalingstermijn van 90 dagen. Factoring biedt de oplossing.
- Kies een factoringsmaatschappij en vraag een offerte aan
- Ontvang de mogelijkheden voor jouw bedrijf en accepteer de offerte
- Lever diensten en producten aan de klant
- Stuur de factuur naar het factoringsbedrijf
- Krijg binnen 24 uur het bedrag op jullie rekening gestort
Soorten factoring
Bij factoring besteed jij jouw facturen uit aan een factoringsmaatschappij. Die financiert de rekeningen voor in ruil voor een percentage over de omzet. Door de directe uitbetaling verbeter jij jouw cashflow. Jij wacht niet meer op de betalingstermijnen die jouw opdrachtgevers hanteren en kunt de vrijgekomen liquiditeit meteen investeren. We onderscheiden 3 vormen van debiteurenfinanciering.
Meer weten over groeifinancieringen? laat je vrijblijvend adviseren door één van onze specialisten.
1. Traditionele factoring
Jouw hele debiteurenportfolio wordt bij deze vorm uit handen genomen. Je betaalt een percentage over jouw omzet als factoringkosten.
- Voordeel: De hele administratie is uitbesteed waardoor jij je er niet druk over maakt.
- Nadeel: Je bent verplicht om elke factuur bij het factoringbedrijf onder te brengen en wordt daardoor minder flexibel als je bijvoorbeeld andere afspraken wilt maken met klanten over de betalingstermijn.
2. American factoring
Bij deze variant ontvangt de factoringsmaatschappij een percentage van het factuurbedrag. Je bepaalt zelf welk deel van de portefeuille je uitbesteedt waardoor je heel flexibel bent en zelf de regie houdt. Dat maakt deze variant populair bij bedrijven.
- Voordeel: Je kiest per factuur hoe je die wil vorderen.
- Nadeel: American factoring is duurder dan de traditionele vorm.
3. Reverse factoring
Bij een traditionele vorm kijkt de factormaatschappij vooral naar de financiële gezondheid van de crediteur. Wie een lage omzet of een weinig gespreide portefeuille heeft, loopt het risico niet in aanmerking te komen voor deze vorm van debiteurenfinanciering. Bij reverse factoring geldt de financiële gezondheid van de debiteur. Ook gaat het bij deze vorm alleen om goedgekeurde facturen zodat de kans op niet-betaalde rekeningen beperkt blijft.
- Voordeel: Jouw klanten worden vooraf gecontroleerd op kredietwaardigheid. Dit verlaagt het risico op wanbetaling.
- Nadeel: Minder zorgen kosten in de regel meer geld.
Voor wie is factoring een uitkomst?
Factoring is niet voor iedereen weggelegd. Als je kiest voor het voorfinancieren van debiteuren, bepaal dan ook de juiste variant.
Grote bedrijven
Bedrijven met 5 miljoen omzet of meer hebben bij uitstek baat bij factoring. Voor hen is het in verhouding goedkoper. Hun aanbieders zijn banken.
Deze ondernemingen kiezen graag voor Traditional Factoring omdat ze daarmee flexibeler zijn. Deze vorm staat het toe om 1 keer een groot bedrag te declareren en daarmee precies de investering te doen die je nu voor ogen had.
Kleine ondernemers
Voor bedrijven die jaarlijks minder dan 5 miljoen omzet genereren, is een beperkt aantal aanbieders. Het uitbesteden van de facturen is namelijk relatief duur. Het percentage dat ze betalen voor het voorfinancieren, staat niet in verhouding met de liquiditeit die ze ermee verkrijgen.
Punten van aandacht
Factoring is relatief nieuw: sinds 2012 is deze vorm van debiteurenfinanciering in opmars. Wil je er ook meer gebruik van maken, houd dan rekening met deze valkuilen.
1. Buitenlandse factoring
Weinig factoringmaatschappijen bieden een wereldwijde dekking aan. Heb jij een bedrijf met vestigingen in verschillende landen en komt meer dan de helft van jouw omzet uit het buitenland? Dan krijg je het geld niet tot jouw beschikking en is factoring niet de beste optie voor jou. Je kunt wel kiezen voor een samenwerking met een buitenlandse factoringmaatschappij en een deel van jouw portefeuille uitbesteden middels American factoring. Houd bij het maken van jouw keuze wel rekening met de rendabiliteit.
2. Compleet geleverde diensten
Factoring gaat alleen over compleet geleverde diensten en is daarmee uitermate geschikt voor handelsmaatschappijen die kant-en-klare producten leveren. Ben je projectontwikkelaar of heb je bouwbedrijven? Verspil dan je tijd niet aan factoring. De oplevering die in termijnen plaatsvindt, kun jij niet tussentijds laten voorfinancieren. Je moet wachten tot de hele opdracht is afgerond en dat duurt soms enkele jaren.
Niet voor particulieren
Particulieren doen in de praktijk weinig aan factoring. Kies je daar toch voor, dan moet jouw omzet meer dan een half miljoen euro op jaarbasis zijn.
Kosten van factoring
De kosten van factoring worden berekend als percentage over het factuurbedrag. Bij traditionele factoring gaat dit over de omzet, bij American factoring telt een percentage van het bedrag zelf.
Draag jij de volledige debiteurenportefeuille van jouw bedrijf over? Dan betaal je 1 procent van de omzet aan het factorbedrijf. Doe je aan American factoring dan betaal je wel 4 tot 6 procent.
De kosten van factoring worden hierdoor bepaald:
- Factuurbedrag
- Kredietwaardigheid van de opdrachtgever
- Betalingstermijn
Tot slot: factoring lijkt duur, zeker als het om kleine bedragen gaat. Maar vergeet niet wat de indirecte opbrengsten zijn van deze vorm van debiteurenfinanciering. De verkregen liquiditeit investeer je direct in jouw bedrijf waardoor het sneller rendeert. En door dat jij je niet meer bezighoudt met de betalingstermijnen van jouw leveranciers, steek jij meer energie in jouw bedrijfsprocessen en dagelijkse business. Dat komt de omzet ten goede.
Zet jouw openstaande facturen direct om in werkkapitaal en verbeter je cashflow. Ontdekken hoe Business Kansen hierbij kan helpen?